Απόστολος Βαλτάς: «Μιλάω μόνο θεσμικά και δεν απαντώ σε όσους παραποιούν δηλώσεις μου»

9 Απριλίου 2020

Από τον Χαράλαμπο Πετρόχειλο

 «Μιλώ μόνο θεσμικά» ήταν η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολου Βαλτά μέσω του DailyPharmaNews στις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Γιώργος Ελευθερίου ότι με δηλώσεις που έκανε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Ant1 στις 5 Απριλίου εμφανίστηκε να κάνει λόγο για περίθαλψη ασθενών από τους φαρμακοποιούς και χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, πράξεις που συνιστούν αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος.

Ο κ. Βαλτάς επεσήμανε πώς αποτελεί «πάγια θέση του να μην απαντά σε όσους παραποιούν δηλώσεις του και να μιλά μόνο θεσμικά»  αναφερόμενος στην  γραπτή δήλωσή του  κ. Ελευθερίου ενώ τόνισε ότι δεν προτίθεται ικανοποιήσει το αίτημα «να ανασκευάσει δημόσια τις ανακρίβειες που διατύπωσε» θεωρώντας ότι τα όσα είπε ήταν απολύτως ακριβή.

Πρόβλημα με τη συνταγογράφηση λόγω αδυναμίας των ασθενών να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους

«Οι φαρμακοποιοί αυτήν την εποχή, όπως αναφέρει ο κ. Βαλτάς, «καθημερινά αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ελλείψεων, παλεύουν με τη γραφειοκρατία, προσπαθούν να βρουν λύσεις για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ανοικτά ή κλειστά  ιδιωτικά ιατρεία, με τα κέντρα υγείας που λειτουργούν κάτω από ειδικές συνθήκες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, σε καθημερινή επαφή με ασθενείς και ύποπτα κρούσματα στηρίζοντας το σύστημα υγείας με κάθε τρόπο. Ο φαρμακοποιός που είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας στις πόλεις, στα χωριά και στις απομακρυσμένες περιοχές στέκεται δίπλα στον ηλικιωμένο, στον ασθενή, στον ανήμπορο. Οι φαρμακοποιοί συμβάλλουν στο έργο της πολιτείας, αναγνωρίζοντας εκείνα τα άτομα που έχουν υψηλή πιθανότητα να νοσούν και παρέχοντας τις κατάλληλες οδηγίες και συμβουλεύοντάς τους να επικοινωνήσουν με τον γιατρό ή τον ΕΟΔΥ (σ.σ. Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας). Παρέχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες και συμβουλές στον πληθυσμό, προσφέρουν πληροφόρηση σχετικά με την αυτοφροντίδα για την αντιμετώπιση ελάσσονος έντασης συμπτωματολογιών, εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των χρονίως πασχόντων στη φαρμακοθεραπεία τους». Μάλιστα στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΦΣ τόνισε ότι αυτό οι φαρμακοποιοί το πράττουν όταν οι συνταγές αυτήν την περίοδο έχουν εξαφανιστεί. «Οι συνταγές αυτήν την περίοδο έχουν μειωθεί κατά 50-60% γιατί οι ασθενείς δεν βρίσκουν τους γιατρούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Και δεν τους βρίσκουν είτε γιατί τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά είτε γιατί τα κέντρα υγείας λειτουργούν με ειδικό καθεστώς. Ο προβληματισμός μου είναι όταν ένα τηλέφωνο εξυπηρετεί ένα κέντρο υγείας για να γραφούν μέσω του τηλεφώνου τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων, αυτό φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρων περιοχών; Τα μηνύματα που έχουμε από όλη την Ελλάδα είναι ότι η συνταγογράφηση επί της ουσίας έχει μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό οδηγεί – ξανατονίζω – για τα χρόνια περιστατικά στην ανάγκη ο φαρμακοποιός να προχορηγήσει φάρμακα διότι διαφορετικά θα σταματήσει ο ασθενής τη θεραπεία του. Υπάρχουν απομακρυσμένα χωριά που απέχουν 40 και 50 χιλιόμετρα από τα κέντρα υγείας. Αυτούς τους ανθρώπους θα τους αφήσουμε μετέωρους χωρίς να μπορούν να πάρουν τη χρόνια θεραπεία τους; Αυτό έχει να κάνει με το ρόλο του φαρμακοποιού».

Υπερσυνταγογράφηση αντιβιοτικών. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους

Ο κ. Βαλτάς θέλοντας να δείξει ότι όταν μιλάει ξέρει πολύ καλά τι λέει και ότι πάντα ό,τι λέει δεν το λέει στον αέρα αλλά στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, υπενθύμισε αναφερόμενος στο ζήτημα των αντιβιοτικών ότι «υπάρχει μία επιστολή στον Υπουργό Υγείας με προτάσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου για το θέμα της χρήσης των αντιβιοτικών που λέει ότι σύμφωνα με την αναφορά του Ευρωβαρόμετρου το 2018 , η χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα γίνεται μέσω συνταγογράφησης ή χορήγησης από τους ιατρούς σε ποσοστό 91%. Η μη ιατρική χρήση περιορίζεται στο 9% με ποσοστό 6% να αφορά τη χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από τα φαρμακεία. Μάλιστα η συνταγογράφηση από τους ιατρούς παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 11% και η μη ιατρική χρήση μείωση κατά 12%. Επομένως κάποιοι που λένε ότι οι φαρμακοποιοί δίνουμε αντιβιοτικά από μόνοι μας ψεύδονται και οι ψευδείς δηλώσεις δεν αρμόζουν σε επιστήμονες υγείας. Εξάλλου η μελέτη του Ευρωβαρόμετρου, η οποία δεν αμφισβητείται από κανέναν, λέει την αλήθεια. Ότι οι φαρμακοποιοί δεν ευθύνονται για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην Ελλάδα. Ο καθένας που θα διαβάσει τη μελέτη, θα καταλάβει ποιος φταίει γι’ αυτό το θέμα. Έχουμε ζητήσει από τον Υπουργό παρόλα αυτά με πρότασή μας τον καθορισμό ειδικής ηλεκτρονικής συνταγής αντιβιοτικών φυλασσόμενη επί διετία σε ηλεκτρονικό αρχείο αλλά και ταυτόχρονα ένα σύστημα εποπτείας για την υπερσυνταγογράφηση που γίνεται στην Ελλάδα και που μας βάζει στους κορυφαίους στην Ευρώπη ως προς την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών και που όπως είπα βάσει της μελέτης αυτό οφείλεται αποκλειστικώς στην  υπερσυνταγογράφηση. Επομένως ότι ο τελευταίος που φταίει γι’ αυτό το πρόβλημα είναι το φαρμακείο και ο φαρμακοποιός».

Αναγνωρισμένος ο ρόλος του φαρμακοποιού στην ΠΦΥ

Ο ρόλος του φαρμακοποιού αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Βαλτάς αναδεικνύεται μέσα από τον αγώνα των υγειονομικών συστημάτων παγκοσμίως κατά του κορωνοϊού. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πολύ πρόσφατη παραδοχή εκ μέρους του Υφυπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη  στη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών υγείας για τις εξελίξεις στο μέτωπο με τον κορωνοϊό ότι πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας δεν παρέχουν μόνο οι γιατροί αλλά και οι φαρμακοποιοί. «Όλα αυτά που προανέφερα ότι κάνουν οι φαρμακοποιοί είναι υπηρεσίες υγείας σ’ έναν κόσμο που δυστυχώς, λόγω των συνθηκών, ο πολίτης/ασθενής δεν μπορεί εύκολα να προσεγγίσει τον γιατρό. Εκτός εάν κάποιοι μπορούν να αποδείξουν ότι υπάρχει το ίδιο εύκολη όπως παλιά προσέγγιση των πολιτών στο γιατρό».

Εξάλλου, αναρωτιέται ο κ. Βαλτάς ο εμβολιασμός κατά της γρίπης, δεν είναι παροχή πρωτοβάθμιας υπηρεσίας υγείαςμία υπηρεσία που διεξάγουμε με επιτυχία με βάση υπουργική απόφαση; Και παρατηρεί το πόσο σημαντική ήταν η προσπάθεια που ανέλαβε φέτος για πρώτη φορά επίσημα  ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος να ενημερώσει συστηματικά και έγκαιρα τον κόσμο για την ανάγκη εμβολιασμού του κατά της γρίπης σε μία χρονιά που συνέπεσε να υπάρξει η πανδημία με τον κορωνοϊό, θέτοντας ως ερώτημα το πως ενδεχομένως θα ήταν τα πράγματα εάν δεν είχε αυξηθεί τόσο πολύ ο αριθμός των εμβολιασθέντων σε σχέση με την περσινή περίοδο. «Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγνώριση του θεσμικού μας ρόλου» σημειώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου τονίζοντας πως «ανέκαθεν έλεγα και λέω και σήμερα ότι οι ρόλοι γιατρού και φαρμακοποιού είναι διακριτοί. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον».

 

Φάρμακα χρονίως πασχόντων και ο σημαντικός ρόλος των φαρμακοποιών

Και συνεχίζει ο κ. Βαλτάς: «Όταν λοιπόν υπάρχουν απίστευτες δυσκολίες στην πρόσβαση πολλών ασθενών στο γιατρό τους, λόγω και της δυσκολίας πολλών ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να λειτουργήσουν, όπως με επιστολή του ενημέρωσε προ ημερών   ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τον Υφυπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη εμείς ως υπεύθυνοι επαγγελματίες υγείας, όταν έρχεται ο χρόνιος ασθενής, ο παππούς και η γιαγιά για να ζητήσει τα φάρμακά του που τα παίρνει χρόνια, τι θα πρέπει να κάνουμε; Ας απαντήσει κάποιος ότι θα πρέπει να τον αφήσουμε στο έλεος μίας ήδη πολύ δύσκολης κατάστασης και ας αναλάβει αυτήν την ευθύνη. Τα μηνύματα που έχω εγώ ως πρόεδρος των φαρμακοποιών από όλη την Ελλάδα είναι ότι αλλού βρίσκουν οι ασθενείς τους γιατρούς τους και αλλού δεν τους βρίσκουν. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν οι συνταγές για τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού, όπως παλιά. Τι έχει ως αποτέλεσμα αυτό; Ότι ο κόσμος βρίσκει ένα από τα 11.000 φαρμακεία που είναι διεσπαρμένα σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και ζητά τα φάρμακά του. Ο φαρμακοποιός παρέχει υπηρεσίες υγείας και χορηγεί τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων  Και αυτό πρέπει να κάνει. Όπου υπάρχει πρόβλημα να βοηθά. Προφανώς δεν είναι ο ρόλος του να κάνει εκείνος διάγνωση, αλίμονο. Αυτό είναι δουλειά του γιατρού και δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά θα δώσω την επιστημονική μου συμβουλή, θα τον παραπέμψω εάν καταλάβω ότι ο άνθρωπος που έρχεται στο φαρμακείο μου έχει ανάγκη από γιατρό ή εάν πρέπει να πάρει τηλέφωνο τον ΕΟΔΥ. Στη λογική της αυτοφροντίδας θα τον βοηθήσω για τα ήπια  του συμπτώματα. Αυτός είναι ο ρόλος του φαρμακοποιού, ένας ρόλος που αναγνωρίζεται παντού στον κόσμο σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ

Η άυλη συνταγή θα φέρει διαφάνεια

Ο φαρμακοποιός άλλωστε σύμφωνα με τον κ. Βαλτά είναι ένας επαγγελματίας υγείας που έχει αποδείξει διαχρονικά στη χώρα μας την αξία του για το σύστημα υγείας. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο ζήτημα της εφαρμογής του νέου μέτρου της άυλης συνταγής. «Όπως στηρίξαμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και είμαστε οι πρώτοι που βάλαμε πλάτη, όταν κάποιοι άλλοι υγειονομικοί αρνιόντουσαν διότι δεν… ήθελαν να δώσουν το ΑΜΚΑ τους διότι έτσι θα προσδιοριζόταν η ηλικία τους -γιατί υπήρχαν και τέτοιοι συνδικαλιστές που έλεγαν τέτοια πράγματα., επώνυμοι συνδικαλιστές- έτσι και τώρα εμείς θα βάλουμε και πάλι πλάτη για να στηρίξουμε την εφαρμογή της άυλης συνταγής. Και θα το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι άυλη συνταγή σημαίνει εκσυγχρονισμός, σημαίνει προοπτική, σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει διευκόλυνση όλων, των γιατρών, των φαρμακοποιών, του ασθενούς αλλά και της πολιτείας γιατί η πολιτεία θα έχει πλέον μία διαρκή εικόνα ανά πάσα στιγμή για να ελέγξει τη φαρμακευτική δαπάνη, πράγμα που δεν γίνεται μέχρι τώρα. Και η καθυστέρηση αυτού οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν μπει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν έχουν αλλάξει οι νόμοι για να εξελιχθεί η έννοια της άυλης συνταγής μέσω και της άυλης υπογραφής του γιατρού και του φαρμακοποιού και του ασθενούς. Ειδικά η άυλη υπογραφή του ασθενούς θα μετεξελίξει τη σημερινή κατάσταση ώστε να είναι όλα ηλεκτρονικά. Που το είδαμε να έχουμε άυλο κουπόνι και να μην έχουμε άυλη υποβολή της συνταγής; Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη διαφάνεια από αυτό; Είναι δυνατόν να μην πιστεύουμε στην άυλη συνταγή;»

Καταλήγοντας στα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Βαλτάς στο DailyPharmaNews, τόνισε: «Θα μείνουμε στην πρώτη γραμμή και θα στηρίξουμε τους ασθενείς, την κοινωνία και το σύστημα υγείας με όλες μας τις δυνάμεις».

Πηγή: DailyPharmaNews


ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΡΘΡΑ

ΑΡΧΕΙΑ