• Ο Σύλλογος
 • Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου είναι Ν.Π.Δ.Δ., ιδρύθηκε το 1929, βάσει του νόμου 3601/28 και έχει μέλη τους φαρμακοποιούς που διατηρούν φαρμακείο στον νομό Λέσβου.

  Διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, τριετούς θητείας.
  Σήμερα στεγάζεται επί της οδού Μητροπολίτου Ιακώβου 2, ενώ έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. η μετεστέγασή του στα νέα γραφεία, 250 τ.μ., όπου θα δημιουργηθούν ειδική αίθουσα συνεδριάσεων 60 ατόμων, εντευκτήριο φαρμακοποιών και βιβλιοθήκη με επιστημονικά και γενικού ενδιαφέροντος βιβλία.

  Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου, αριθμεί σήμερα 98 μέλη εκ των οποίων τα 9 διατηρούν φαρμακεία στη νήσο Λήμνο.

  Κατά το έτος 1979, με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου, συνεστήθη ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λέσβου, από 17 μέλη. Σήμερα στη δύναμη του Συν/σμού ανήκει το 90% των μελών του Συλλόγου.

  Ο Σύλλογος δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, που στόχο έχουν την παροχή υπηρεσιών προς τους συναδέλφους για την διευκόλυνση του επαγγέλματός τους και την ανάδειξη του κοινωνικού και επιστημονικού ρόλου του φαρμακοποιού, όπως:

  • Με την βοήθεια κοινοτικού προγράμματος, έχει μηχανογραφήσει όλα τα μέλη του συνδέοντάς τα επίσης, με την Συνεταιριστική Φαρμακαποθήκη(ΣΥ.ΦΑ.Λ), για αυτόματη παραγγελιοληψία.
  • Έχει δημιουργήσει site, που δίνει την δυνατότητα, από 1.1.2007, της πληροφόρησης για όλα τα θέματα που αφορούν τους συναδέλφους. Επίσης δίνεται η δυνατότητα μέσω internet να παρακολουθούν (οπτικά και ακουστικά), ομιλίες, συνέδρια και ημερίδες που πραγματοποιούνται.
  • Έχει δημιουργήσει Διανεμητικό Λογαριασμό για το σύνολο των Ταμείων, προς διευκόλυνση των συναδέλφων.
  • Ενημερώνει για τις εγκυκλίους των Ταμείων, τις κινήσεις του διανεμητικού λογαριασμού και τις δραστηριότητες του.
  • Επιλαμβάνεται άμεσα καταστάσεων που βλάπτουν συλλογικά ή ατομικά τους συναδέλφους.
  • Συμπεριφερόμενος ως ενιαίο σύνολο απαιτεί την εντός των χρονικών ορίων που αναφέρονται στις συμβάσεις, πληρωμή των συνταγών εκ μέρους όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων, αναστέλλοντας ,όταν χρειασθεί, την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων με τους ασφαλισμένους των ταμείων που δεν τηρούν τα αναφερόμενα στις συμβάσεις.
  • Φροντίζει για την σωστή συμπεριφορά μεταξύ των συναδέλφων, όσον αφορά τα ωράρια λειτουργίας, την καθιερωμένη τριών εβδομάδων ετήσια άδεια, την περιφρούρηση για αθέμιτο ανταγωνισμό και αντιδεοντολογική συμπεριφορά.

   Στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας:

  • Διοργανώνει την ετήσια διημερίδα σε διάφορα μέρη του νομού, με επιστημονικά, συνδικαλιστικά και επαγγελματικά θέματα με προσκεκλημένους φαρμακοποιούς, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικούς, συνδικαλιστές, κ.α. Στη διάρκεια αυτών των διημερίδων, τα μέλη του Συλλόγου φιλοξενούνται και διασκεδάζουν με έξοδα του Συλλόγου.
  • Διοργανώνει ενημερωτικές ημερίδες, ανοικτές στο κοινό, με επιστημονικά θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως Σακχαρώδης Διαβήτης, νόσος του Alzheimer, καρδιαγγειακές παθήσεις, αντισύλληψη κ.α.
  • Στην διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται ημερίδες σχετικά με επιστημονικά, επαγγελματικά και συνδικαλιστικά θέματα, με προσκεκλημένους διακεκριμένους καθηγητές Πανεπιστημίων, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την "Διά Βίου" εκπαίδευση των φαρμακοποιών.
  • Συχνά συνδιοργανώνει με φορείς της πόλης π.χ. τον Δήμο, το Κέντρο Πρόληψης "ΠΝΟΗ", εκδηλώσεις κοινωνικού περιεχομένου, όπως για τα ναρκωτικά, τον αλκοολισμό, κ.α.
  • Διοργανώνει την ετήσια χοροεσπερίδα του με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου, όπου μοιράζονται δώρα σε όλα τα παιδιά των συναδέλφων φαρμακοποιών και στα παιδιά των υπαλλήλων των φαρμακείων και των υπαλλήλων του ΣΥ.ΦΑ.Λ
  • Έχει εκδώσει τρία βιβλία για τους συναδέλφους ,με χρήσιμες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες της συνταγογράφησης κάθε Ταμείου, με διατάξεις του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας και Νομοθεσίας, σχετικά με τον Ν. 1729/87 περί Ναρκωτικών, Πίνακες Νοσοκομειακών, Κρατικών, Κεφαλοσπορινών κλπ.,το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιβιοτικών κ.α.
  • Έχει εκδώσει τον Ιατρικό Οδηγό με στοιχεία Ιατρικής Δεοντολογίας και Νομοθεσίας, με χρήσιμες πληροφορίες για τους νέους γιατρούς όπως, απαιτήσεις προσόντων ανά ειδικότητα, ποιες ειδικότητες δίνονται στα Νοσοκομεία όλης της Χώρας, δικαιολογητικά που απαιτούνται για τα Αγροτικά Ιατρεία, κ.α. Πληροφορίες για τον σωστό τρόπο συνταγογράφησης, βάσει του Π. Δ/τος 67/2000,πίνακες με τις ειδικές κατηγορίες φαρμάκων, κ.α. Ο οδηγός αυτός εστάλη με έξοδα του συλλόγου σε όλους τους γιατρούς του Ν.΄Εβρου, Ν.Λέσβου, Ν.Χίου, Ν.Σάμου και Ν.Δωδεκανήσου δωρεάν.
  • Διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια για τους νέους Αγροτικούς γιατρούς του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, για τον σωστό τρόπο συνταγογράφησης,σε συνεργασία με την διοίκηση του Βοστανείου Νοσοκομείου Μυτιλήνης.
  • Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι, από το 2007, θεσπίζεται σαν ημέρα γιορτής των φαρμακοποιών, η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιείται αιμοληψία από τα μέλη του Συλλόγου για την δημιουργία Τράπεζας Αίματος για τις ανάγκες των συναδέλφων.