• Εκπαιδευτικό Σεμινάριο ΦΣ Λέσβου
 • Εκπαιδευτικό Σεμινάριο του ΦΣ Λέσβου

  «Σωστή Χρήση Αναπνευστικών Συσκευών από τον Ασθενή

  – ο Ρόλος του Φαρμακοποιού»

  12/04/18

  Ο ΦΣ Λέσβου διοργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο την Κυριακή 15 Απριλίου 2018, με θέμα «σωστή χρήση αναπνευστικών συσκευών από τον ασθενή – ο ρόλος του φαρμακοποιού».

  Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από την ομάδα παιδοπνευμονολογίας του ΑΠΘ με συντονιστή τον  κ. Τσανάκα Ν. Ιωάννη, Καθηγητή  Παιδιατρικής  Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, Δ/ντης της  Γ´ΠΔ, & τους συνεργάτες του, κ. Κυρβασίλη Φ. και κ. Χατζιαγόρου Ε, επίκουρους Καθηγητές της Παιδιατρικής Πνευμονολογίας ΑΠΘ.

  Οι Στόχοι του σεμιναρίου αυτού είναι:

  1. Η εκπαίδευση των φαρμακοποιών σχετικά με την παθοφυσιολογία του αναπνευστικού και των κυριοτέρων νόσων του, όπου είναι αναγκαία η χρήση  εισπνεόμενων  φαρμάκων.
  2. Η πρακτική εκπαίδευση των φαρμακοποιών,  με τη μέθοδο  “put your hands on ”,  στη χρήση των συσκευών εισπνοών σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες .
  3. Καθώς και η εξαγωγή συμπερασμάτων μέσω της συζήτησης για τη δημιουργία ερευνητικού πρωτοκόλλου που θα εκτιμά την ωφέλεια από την εκπαίδευση των «εκπαιδευτών φαρμακοποιών ».

  Το Σεμινάριο θα περιλαμβάνει θεωρητική & πρακτική εκπαίδευση των φαρμακοποιών της Λέσβου στην σωστή χρήση των αναπνευστικών συσκευών, θα είναι διάρκειας 8 ωρών.

  Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής:

  • Το αναπνευστικό σύστημα και οι κυριότερες παθήσεις  του
  • Τα διάφορα είδη των συσκευών  εισπνεόμενων φαρμάκων
  • Πρακτική εξάσκηση στις συσκευές  - Δημιουργία τριών ομάδων  (rotation)
  • Εξαγωγή συμπερασμάτων

  Ενώ μέσω των παρατηρήσεων που θα καταγραφούν, θα εξαχθούν συμπεράσματα  και θα δημοσιευτεί μελέτη για την αποτελεσματικότητα της σωστής χρήσης των αναπνευστικών συσκευών & το ρόλο του «εκπαιδευτή φαρμακοποιού».

  Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου