• Διήμερο Ευαισθητοποίησης για το Σακχαρώδη Διαβήτη
 •  

  Με επιτυχία και μαζική συμμετοχή ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του Διημέρου ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου το Σάββατο 09 και την Κυριακή 10 Απριλίου 2016, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας που για το έτος 2016 ήταν αφιερωμένη στο Σακχαρώδη Διαβήτη.

  Οι εκδηλώσεις απευθυνόντουσαν στο ευρύ κοινό και σε όλους τους επαγγελματίες υγείας με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το Σακχαρώδη Διαβήτη.

  Την Παρασκευή και το Σάββατο στο κέντρο της αγοράς της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και μετρήσεις σακχάρου από εξειδικευμένο προσωπικό, με συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας.

  Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκε ημερίδα στη κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητήριου Λέσβου με θέμα «Σακχαρώδης Διαβήτης… ένα σύγχρονο Ιατροκοινωνικό Πρόβλημα» με ομιλητή τον Ιατρό – Παθολόγο / Διαβητολόγο, Διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου «Υγεία» κ. Χρήστο Σ. Ζούπα. Ο κ. Ζούπας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) τα επόμενα χρόνια θα λάβει διαστάσεις επιδημίας, αποτελώντας παγκόσμια απειλή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των διαβητικών ασθενών θα εκτοξευθεί από 130 εκατομμύρια (1997), σε 340 (!) εκατομμύρια το 2030, με τη μεγαλύτερη αύξηση να συμβαίνει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση: 7% των Ελλήνων πάσχουν από ΣΔ και ανά δύο διαβητικούς αντιστοιχεί και ένας αδιάγνωστος ασθενής. Επομένως η ανακάλυψη ότι κάποιος είναι διαβητικός συνοδεύεται και από την διαπίστωση ότι δεν είναι μόνος!»

  Ο πρόεδρος του Φ.Σ Λέσβου Απ. Βαλτάς υπογράμμισε ότι «ότι ο ΦΣ με την σημερινή εκδήλωση στοχεύει στην ενημστην ευαισθητοποήση του κόσμου  όσο αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς η νόσος αποτελεί την τέταρτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και μία από τις μεγαλύτερες απειλές στο άμεσο μέλλον», επεσήμανε επίσης «ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια της ευαισθητοποίησης του κοινού σε θάματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης σοβαρών παθήσεων.».

  Την Κυριακή το πρωί συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις του συλλόγου με την εκπαιδευτική ημερίδα που απευθύνονταν σε φαρμακοποιούς και φαρμακοποϋπαλλήλους με θέμα «Θεραπευτική Αντιμετώπιση του Διαβήτη, ο ρόλος του Φαρμακοποιού», με καθολική συμμετοχή των φαρμακοποιών του νησιού μας, με ομιλητή το κ. Χρήστο Ζούπα.

  Ο κ. Ζούπας επεσήμανε την σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής του Φαρμακευτικού Συλλόγου, και τόνισε ότι «ο ΣΔ είναι μια χρόνια πάθηση που απαιτεί, για την σωστή ρύθμισή του, συχνή επαφή και σωστή συνεργασία του διαβητικού και του ιατρού του, καθώς και ότι ο ρόλος του φαρμακοποιού στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι πάρα πολύ σημαντικός αφού ο φαρμακοποιός είναι ο πρώτος επιστήμονας υγείας που έρχεται σε επαφή ένας αδιάγνωστος ασθενής του ΣΔ»

  ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΕΣΒΟΥ