• ΠΦΣ: Οι διαπραγματεύσεις έχουν όρια
 • Αριθμ. Πρωτ. 2755

  Αθήνα, 20/8/2015

  ΠΡΟΣ

  Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας

  Όλους τους Φαρμακοποιούς

  Αγαπητοί Συνάδελφοι,

  Όλοι γνωρίζετε, ότι η νέα συμφωνία της χώρας, με την υπογραφή του πρωθυπουργού και την ψήφο 251 βουλευτών, μας έφερε ως κλάδο, μπροστά στην περαιτέρω απελευθέρωση του Φαρμακευτικού επαγγέλματος.

  Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση, έδωσε εντολή στο ΔΣ να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για διαπραγμάτευση, κάνοντας εμφανές προς όλους ότι αυτός ο κλάδος έχει στηρίξει όλες τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα έχει υποστεί τεράστια ταλαιπωρία και οικονομική καταστροφή,  παρά τον έντιμο αγώνα του.

  Έτσι στις 13 Αυγούστου, απόλυτα αιφνιδιαστικά, μας έγινε γνωστό ότι υπήρχε κίνδυνος να κατατεθεί στη βουλή και να ψηφισθεί η περαιτέρω απελευθέρωση του επαγγέλματος και μάλιστα με φωτογραφικές ρυθμίσεις προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων.

  Η προσπάθεια που έγινε εκείνη την ημέρα από πλευράς Πανελληνίου κάτω από αφόρητη πίεση είχε 2 στόχους:

  α) να περάσει μια δική μας πρόταση κάνοντας λεκτική χρήση του Γερμανικού μοντέλου

  ή

  β) να περάσει μια γενική ρύθμιση, η οποία  θα μας έδινε χρόνο για διαπραγμάτευση.

  Πέρασε το δεύτερο.

  Και αυτό έγινε με την βοήθεια κυβερνητικών παραγόντων, την βοήθεια της αντιπολίτευσης και την εμμονή καθώς και δυναμική παρέμβαση του προέδρου, ο οποίος παρέμεινε στη Βουλή μέχρι το πρωί, έχοντας την στήριξη σχεδόν όλου του ΔΣ.

  Συνάδελφοι, τίποτα δεν κερδήθηκε.  Μόνο χρόνος.

  Τώρα ξεκινά η ουσιαστική διαπραγμάτευση, και εμείς οφείλουμε να έχουμε προτάσεις δημιουργικές, σοβαρές, ανανεωτικές, σπάζοντας τις αγκυλώσεις, αναδεικνύοντας την δυνατότητά μας για αυτορρύθμιση.

  Έτσι μόνο μπορούμε να αποτρέψουμε την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου με ισοπεδωτικό και ολοκληρωτικό τρόπο, αλλά και τα όποια συμφέροντα, διακατέχονται από τη υφαρπαγή του δικού μας επαγγέλματος.

  Συνάδελφοι,

  οι φαρμακοποιοί οφείλουν και στο μέλλον να είναι αυτοί που θα ορίζουν το επάγγελμά τους.

  Εμείς ως ΠΦΣ, δεν θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε και να διαπραγματευόμαστε με άπαντες εντός και εκτός της χώρας, για τα δίκαια του κλάδου, κάνοντας παντού σαφές ότι και η διαπραγμάτευση έχει όρια, που αν ξεπεραστούν δημιουργώντας αδιέξοδο, το λόγο θα τον έχετε εσείς και οι κινητοποιήσεις.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                             ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ