• Ευεργετικά τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής με ω-3 λιπαρά οξέα (DHA) σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης
 • Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ω-3 λιπαρά οξέα (DHA) πριν, κατά τη διάρκεια της κύησης και κατά τη γαλουχία βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστoποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος. Τα οφέλη αφορούν τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννα ενός υγιούς,τελειόμηνου βρέφους).

   

  Η λήψη σε καθημερινή βάση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα για γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι, ή είναι έγκυοι ή θηλάζουν ήταν το κύριο συμπέρασμα επιστημονικής εκδήλωσης που οργανώθηκε το Σάββατο 31Μαρτίου 2012 από τη Β΄ Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο ξενοδοχείο METστη Θεσσαλονίκη.

  Επιπρόσθετα,σύμφωνα με κλινικές έρευνες, η χορήγηση κατά την κύηση και το θηλασμό ωμέγα -3λιπαρών οξέων με DHA,όπως αυτά που περιέχονται μεταξύ των άλλων συστατικών στο PharmatonMatruelle, μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού,ενώ ικανή πρόσληψη αυτών μειώνει τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.

  Το νέο πολυβιταμινούχο σκεύασμα Pharmaton Matruelle συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της μητέρας και του εμβρύου, βοηθά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών για βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, συμπληρώνει τις ημερήσιες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα(DHA), καλύπτει 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε σίδηρο και τις αυξημένες ανάγκες σε φυλλικό οξύ, με μόνο μία κάψουλα την ημέρα. Το σκεύασμα διατίθεται μόνο από τα φαρμακεία.

  Τα συμπληρώματα διατροφής, όπως τόνισε ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας και διευθυντής της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΑΠΘ κος Λουφόπουλος, πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης, καθώς και κατά τη γαλουχία βοηθούν στην εμβρυϊκή αύξηση και ανάπτυξη, σε καλύτερη έκβαση της κύησης, στη βελτιστοποίηση της υγείας και της ευεξίας της γυναίκας και στη βελτίωση της ποιότητας του μητρικού γάλακτος.Τα οφέλη αφορούν τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος (πρόληψη νόσων που συνδέονται με την κύηση, χαμηλότερος κίνδυνος επιπλοκών κατά τον τοκετό, υγιής ανάπτυξη και γέννα ενός υγιούς, τελειόμηνου βρέφους), ειδικά στις γυναίκες που δεν έχουν σωστή διατροφή ή έχουν επιλεγμένη διατροφή.

  Οι διατροφικές ελλείψεις –ειδικά οι ακραίες– κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επεσήμαναν οι ομιλητές μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες επιδράσεις πρωτίστως στη µητέρα αλλά και στο βρέφος. Μερικές από τις σοβαρότερες επιδράσεις των ελλείψεων παρουσιάζονται περιληπτικά στον πίνακα που ακολουθεί.

  Διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Πιθανές επιπτώσεις της έλλειψης

   

  Συστατικό

  Έμβρυο

  Θερμίδες

  Πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης

  Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (DHA)

  Κίνδυνος αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, επιλόχειος κατάθλιψη

  Πρωτεΐνη

  Χαμηλό βάρος γέννησης

  Σίδηρος

  Θάνατος εμβρύου, πρόωρος τοκετός, χαμηλό βάρος γέννησης

  Ψευδάργυρος

  Εμβρυακές δυσπλασίες συμπεριλαμβανομένων και των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα

  Ασβέστιο

  Ελαττωμένη οστική πυκνότητα (σπάνια)

  Φυλλικό οξύ

  Ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα

   

   

  Πολυβιταμινούχα σκευάσματα όμως θα πρέπει να λαμβάνει μία γυναίκα και πριν μείνει έγκυος. Η υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών τουλάχιστον ένα χρόνο πριν ξεκινήσει να προσπαθεί για μία εγκυμοσύνη είναι σημαντική.

   

  Για παράδειγμα:

  • Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος βοηθούν στο να δεσμεύονται οι ορμόνες στους υποδοχείς τους.
  • Το φυλλικό οξύ βοηθά στην ανάπτυξη των ωοθυλακίων.
  • Η βιταμίνη D μειώνει τις πιθανότητες έλλειψής της αργότερα στην εφηβεία του μελλοντικού παιδιού. Επίσης είναι γνωστό ότι η βιταμίνη D μειώνει την πιθανότητα ραχίτιδας και δυσκολιών στη γέννα.
  • Η βιταμίνη Β12 είναι γνωστό ότι μειώνει τις πιθανότητες υπογονιμότητας και γενικότερα κακής υγείας.
  • Τα ω-3 λιπαρά οξέα (DHA) αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τα όργανα αναπαραγωγής και μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών της αναπαραγωγής. Είναι γνωστό επίσης ότι βοηθούν στην πρόληψη πρόωρου τοκετού και χαμηλού σωματικού βάρους γέννησης. Τα λιπαρά ψάρια,
   ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, οι σπόροι κολοκύθας και τα εμπλουτισμένα αυγά είναι καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Ένα συμπλήρωμα διατροφής, που περιέχει 300mg ω-3 λιπαρών οξέων εκ των οποίων 150mg DHA την ημέρα, εξασφαλίζει τη σωστή καθημερινή ποσότητα που πρέπει να παίρνει η γυναίκα που προετοιμάζει τον οργανισμό της για εγκυμοσύνη.

  Τέλος, όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι κατά το θηλασμό οι απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες είναι σχετικά υψηλές. Οι μητέρες, που θηλάζουν και υποσιτίζονται,παράγουν ημερησίως μικρότερη ποσότητα γάλακτος. Επιπλέον, αν η πρόσληψη της μητέρας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι χαμηλή, είναι δυνατό να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης,φυλλικού οξέος και ιωδίου στο μωρό της. Η κακή διατροφή της μητέρας είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση τηςσυγκέντρωσης σημαντικών πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος πουπροστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις. Κλινικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να διασφαλίσουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος υψηλής ποιότητας και ναανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη επιδημιολογική μελέτη υποδεικνύει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής που περιέχει μεταξύ άλλων και ω-3 λιπαρά οξέα (DHA), όπως αυτά που περιέχονται στο Pharmaton Matruelle, μειώνει τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.

   

  Η οικογένεια των ω-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνει το αλφα- λινολενικό οξύ (ALA), που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά,στο λιναρόσπορο, στο λινέλαιο και στα καρύδια και το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA)και δοκοσαεξανοϊκο οξύ (DHA), που τα βρίσκουμε κατά αποκλειστικότητα στα λιπαρά ψάρια.
  Η μειωμένη κατανάλωση ψαριών, που χαρακτηρίζει το σύγχρονο διαιτολόγιο, αυξάνει την ανάγκη λήψης πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα με DHA στις σωστές αναλογίες.